It's Rite!
Betöltés...
Kool Kasko - Optimus Krime

hiphop.hu: Mióta készült az Optimus Krime? Miért ezt az elnevezést kapta?
Kool Kasko: Kb egy éve készül, először az MLKK amolyan promó-előfutárának terveztük az Optimust, mindenféle eddig meg nem jelent Kriminal-os remixekkel, illetve mások magyar zenéivel.
Először összeírtuk milyen saját zenék mehetnének rá, majd kitaláltuk kiket lehetne még meghívni.
Szépen lassan összeállt a kép, de mivel a Bankosék elég gyorsan dolgoztak, és ők már hamarabb elkészültek az MLKK-val, ezért hagytam inkább magamnak még időt, hogy az MLKK kifutása után legyen megint egy penge Kriminal kiadvány. Természetesen így több időm volt bíbelődni az apróságokkal is. A mixtape nevéhez a Transformers rajzfilmból az autobotok főgóréja, Optimus Prime adta az ihletet.

hiphop.hu: Hogy építetted fel szerkezetileg, milyen technikai megoldásokkal (live mix, PC mix.. etc, kivágott lemezek..)?
Kool Kasko:
Mint a Draftnál is, itt is kivágattam a számok nagyrészét bakelitre, és azokat mixeltem, dupláztam, kecsültem. A post-production meg ment az otthoni PC-n mint mindig. Low budget style.

hiphop.hu: Milyen zenékből áll?
Kool Kasko:
Zeneileg fontosnak találtam, hogy minnél több magyar produceri anyag legyen a lemezen, vagyis mindenki hozza a saját zenéjét. Csak elvétve van néhány amerikai beat a mixben. Szerettem volna egy kicsit átfogóbb képet mutatni a magyar undergroundról, és esetleg olyanokat is elérni, akik hiphop-ot hallgattak ugyan eddig, de a magyar zenéket mindig kerülték.

hiphop.hu: Sajnos még nem volt alkalmam hallani az új tépet, úgyhogy vakon kérdezek: Van zeneileg egy kialakult koncepciója a mixnek, vagy teljesen vegyes stílusú zenékből áll? Úgy értem, hogy kérted kimondottan adott előadóktól, hogy milyen zenét szeretnél, vagy csak azt mondtad, hogy adj egy számot haver?
Kool Kasko:
Adj egy számot haver! Teljesen szabad kezet adtam mindenkinek, nem mentem senkihez oda, hogy na figyelj, adj egy "Represent"-es zenét, vagy mondjuk valami elborulós számot. Inkább azt mondtam, hogy adjanak egy számot, ami önmaguknak tetszik, és úgy gondolják, hogy szerepelhetne egy magyar mixen, vagy szeretnék hallani egy ilyen mixtape-en.

hiphop.hu: És átlag BPM-szám se volt meghatározva? Csak mert ha ugye valaki ad egy gyors, pörgős zenét, más pedig egy lassút...
Kool Kasko:
Nem, nem volt ilyen, kaptam mindenféle tempójú trekket, úgyhogy próbáltam megtalálni a középutat, meg másképp áthidalni ha valamit nem lehetett mixelni. Ha valaki mixtape-et készít, nem mindegy, hogy milyen sebességű számokból építi fel, továbbá nem mindegy melyik szám melyikbe illik bele, és természetesen ne felejtsük el a mágikus ívet se.
Az Optimus-nál begyűjtöttem egy rakás számot, és azokból próbáltam formába önteni a lemezt, ami kihívás volt a Draft után, mert ott amerikai zenék miatt nagyobb kontrolom volt a tempók meghatározása felett. Itt viszont adott volt 25-30 szám, és abból kellett kiemelnem egy mixtape-re való adagot. Sok szám mixelve van, vannak olyan váltások amik a tempó miatt másképp lettek átvezetve, skit-ekkel, midnenféle effektekkel. Kicsit keveréke a két mixtape-fajtának ez az album, mert alapjában klasszikus mixtape, keverésekkel, duplázásokkal, de vannak benne ilyen amerikás extra show-elemek is.

hiphop.hu: A borítótervet ki csinálta?
Kool Kasko:
A borító közös alkotás, a frontcover az én ötletem volt, de a koncepciót már közösen találtuk ki. Volt egy alap, amihez mindenki hozzátett, Blik a grafikusunk, Bankos, és természetesen a fotósunk is, Barni. Szóval végeredményben egy eléggé közös munka lett.

hiphop.hu: Ez hanyadik "hivatalos" kiadványod már?
Kool Kasko:
Az ötödik lemezem. Van ugye az Optimus Krime, a Draft, a Suparep Mixtape ami tavaly nyáron jelent meg, a Bimaz & Benz német mixtape, illetve az Off TheTraks, ami az első volt.

hiphop.hu: A hiphop nem egy megélhetés itthon, te is dolgozol főállásban. Látsz annyi fejlődést mégis a magyar hiphopban, hogy a megkeresett forintjaidból kiadj mixtape-eket, és áruld embereknek? Van rá reális kereslet?
Kool Kasko:
Van rá mindenképpen, ha valaki jó minőségű cuccot ad le, akkor van rá kereslet. Mások példáján is láthatjuk, ott van például a Wacuum Airs, vagy a Memo Records akik még bakelitet is csináltak, ami nagyon jó dolog, mert ami eddig igazából bakeliten megjelent az AC maxijait leszámítva az a Rapmotel meg Sena albuma. Szóval nem kényeztették el eddig a magyar DJ-ket, de mégis azt mondom, hogy ebből lesz még valamiféle előrelépés, de egyenlőre nem lehet megélni belőle az biztos.

hiphop.hu: Azért egy ilyen szinten promótált mixtapenek elég nagy költsége van, a CD mellé készültek pólók, matricák is.. Még így is megéri csinálni?
Kool Kasko:
Mármint, hogy visszajön-e? Persze, visszajön az ára, különben anyagilag nem lenne értelme az egésznek, bár úgy is csinálnám szerintem mert akarom, hogy történjen valami és vigyük előre az egészet. A tavalyi Krime City Jam-et nézve, ahova 1200 ember a magyar undergroundért eljön, nyugodtan mondhatom, hogy megéri csinálni.
Amikor elkészül egy lemez, és terjesztésre kerül, lesz belőle egy kis pénz, amiből máris a következő kiadványt meg tudom alapozni, hogy készülhessen egy újabb mixtape, ami majd remélem bejön az embereknek, és előbbre viszi a magyar hiphopot.

hiphop.hu: Tekinthetjük bizonyos értelemben egy válogatás albumnak is ezt a mixtape-et. Van valamilyen terved esetleg, hogy legalább egy részét a mixen szereplő embereknek összehozd egy bemutató partyra?
Kool Kasko:
Nem tervezek bemutatót neki, de persze biztos lesz, hogy fellépéseken egy-egy számot előadunk közösen. Nemsoká megjelenik Bankos „B oldal” c. lemeze, vagy az NKS régen várt 5 csillagja, akkor majd értelemszerűen a mixtape-ről is előadunk számokat, mint ahogy most is sokszor mennek olyan zenék amik például rajta voltak a Drafton. Biztos vagyok benne, hogy ha a nép megismeri és megszereti ezt a mixtape-et, akkor le fognak menni olyan verziók és olyan számok a fellépéseken, amik a mixtape-en szerepeltek.

hiphop.hu: Mi a véleményed arról, hogy ha kinyit az ember bármilyen letöltőprogramot, és beírja a keresőbe, hogy Kool Kasko, akkor egy csomó helyről letölthetőek a korábbi munkáid? Nem félsz attól, hogy az új CD is elmegy az első körben, és aztán szépen szétterjed a neten?
Kool Kasko:
Nem, a korábbi mixtape-ek megmutatták, hogy annyi CD biztosan elmegy amennyi a költségeket fedezi, és onnantól meg még jó is, hogyha minél több emberhez eljut a zeném. Csodálkozom is például, hogy az Off the Traks eléggé elterjedt mixtape lett a neten, pedig az még kazettán jött ki. Valaki tényleg vette a fáradtságot és beszippantotta a gépére az anyagot  és mp3-ba feltette a netre, ahol elterjedt. Ezáltal nem csak az én nevemet ismerik meg az emberek, hanem felfigyelnek egy-két ismeretlenebb zenére is, és talán mernek mélyebbre ásni a hiphop zene világában. Valaki meghall egy jó zenét – mivel mostmár úgyis mindenhol van net - rákeres mondjuk Big L-re, ha nem ismerte, és letölti az albumait, és hiphop rajongó lesz belőle….

hiphop.hu: Ez a tanító-nevelő szándék végeredményben akkor a mostani mixtape-re is vonatkoztatható, csak annyi előrelépéssel, hogy itt már csak magyar zenék szerepelnek, nem? Gondolom azért ez egy lépcsőfokot jelent, hogy van már annyi magyar zene, hogy össze tudsz rakni belőle egy ütős magyar mixtape-et..
Kool Kasko:
Igen van benne ilyen szándék is persze, de a lényeg hogy élvezettel hallgasd.
Számomra a legnagyobb előrelépést a mai magyar hiphopban a Rapmotel megjelenése jelentette, az Idő Urai eddig is nagyon jó zenéket csináltak, de az az album tényleg egy mérföldkő volt, és onnantól kezdve valahogy mindenki beindult és nagyon jó muzsikák jelentek meg, de mondhatnám még a Akkezdet LP-t vagy Bobakrome cuccait, ezek a lemezek mind újabb és újabb szintre emelték ill. emelik a pannonrap-et.
Mára pedig összegyűlt már annyi, hogy simán lehetett egy mixet csinálni. Meg kell ugyanakkor említenem a Mikrofon Party mixtape-et ami minden magyar mixtape-ek szülője volt, ill. maga a partysorozat, remélem lesz megint….

hiphop.hu: Mi a véleményed a DJ-zés jelenlegi helyzetéről Magyarországon? Csak olyan viszonylatban kérdezem, hogy ugyebár most volt a Sprite DJ verseny, amit most rendeztek először, de nemzetközi versenyekkel nem állunk jól, DMC három éve volt utoljára, ITF meg soha nem is volt.. Tehát hivatalos szinten elég halott a magyar hiphop DJ-zés, ugyanakkor viszont egy teljesen új, fiatal generáció kezd kialakulni.
Kool Kasko:
Nagyon örülök neki, és vannak szerintem jópáran, akik nagyon jól tolják, mint például R-Nold vagy Nice (már nem Dice) Sanyi, Snare, de rajtuk kívül is számos fiatal gyerek van, akik ezt csinálják, vagy élénken érdeklődnek a turntablism iránt.

hiphop.hu: Ugyanakkor ezzel párhuzamosan mintha produceri szinten is megmozdult volna valami...
Kool Kasko:
Hát simán... Ott van Joeker például aki nagyon ügyes. Sokan vesznek például MPC-ket, például a Higany, amióta megvette azóta folyamatosan írja a jobbnál jobb zenéket, vagy Mr. Masters a Paravan Kru-ból, olyan zenéket csinál, hogy az durva. Fejlődni fog ez még, de már most is elég jó ütemek vannak jelen. Mondhatnám még a Memo Records-os arcokat, vagy Mango-t, aki mindig is az egyik legjobb producer volt, Zsola, Norba, vagy a Wacuum posse.

hiphop.hu: Any last words? :)
Kool Kasko:
Peace.

szöveg: aMGee
fórum > http://www.hiphop.hu/forum/viewtopic.php?t=5019


 Hozzászólások
Neved:
Hozzászólás szövege:
Kérlek írd be számjegyekkel az alábbi számot: kilencven-nyolc   hozzászólás

Kapcsolódó hírek
A hiphop.hu él! Felhívás! 2012. 09. 13 10:49:01
Montana a Bázis Store-ban 2012. 07. 31 14:40:47
Q-ROOTS - ÉLETELIXÍR videó 2012. 07. 12 06:44:58
Geriskillz videóklip 2012. 06. 27 13:14:51


NEWSRANK